- Ai obligația respectării regulilor de filtru sanitar-veterinar, în special în ceea ce privește echipamentul și dezinfecția, la fiecare intrare/ieșire în zona de producție, pentru prevenirea introducerii, persistenței și răspândirii de agenți patogeni, astfel încât să prevină apariția bolilor transmisibile;
- Ești gestionarul efectivului de porci din hală;
- Efectuezi controlul halelor pentru identificarea porcilor morți;
- Evaluezi vizual porcii din fiecare boxă, îi marchezi și informezi șeful de fermă de identificarea eventualelor cazuri care prezintă simptome de îmbolnăvire;
- Îi aduci la cunoștință șefului de fermă numărul de porci identificați morți și participi la scoaterea acestora din hală și direcționarea către sala de necropsie;
- Cureți pardoseala fiecărei boxe în parte;
- Verifici hrănitoarele și adăpătoarele din fiecare boxă și anunți imediat șeful de fermă de eventualele disfuncționalități ale acestora;
- Participi la cântărirea animalelor – boxe control;
- Participi la activitatea de populare a fermei;
- În timpul descărcării evaluezi vizual fiecare animal și anunți șeful de fermă / medicul de eventualele boli (purcei cu probleme articulare, cu hernii ombilicale, cu greutatea sub 20 kg);
- Conduci porcii prin culoarul amenajat în acest scop până la boxă – adăpost;
- Ajuți tehnicienii veterinari la vaccinare, în sensul contenționării animalului pentru a i se aplica tratamentul adecvat;
- Ajuți șeful de fermă la lotizarea porcilor în funcție de mărimea acestora;
- Participi la activitatea de depopulare a fermei:
- Dirijezi porcii de la adăpost până la rampa de încărcare prin culoarul amenajat în acest scop;
- Pornești sistemul de furajare automată și îl reglezi pe durata întregii zile; orice defecțiune implică oprirea imediată a sistemului de furajare și anunțarea șefului de sector și a șefului de fermă;
- Participi la încărcarea cadavrelor în mașina care aparține unității de incinerare (de tip Protan);
- La sfârșitul programului (cei care lucrează în schimbul doi) au obligația să stingă luminile în incinta halelor, să oprească sistemul de furajare, să încuie halele cu lacătele din dotare;
- Participi la pregătirea halelor pentru o nouă populare (igienizare);
- Curățare mecanică hale și buncăre;
- Spălare sub presiune a conductelor de apă;
- Spălare hale sub presiune (karcher) – apă caldă;
- Dezinfecție conform procedurii specifice;
- Spălare după perioada de contact a dezinfectantului;
- Ai obligația de a anunța șeful de fermă în legătură cu orice neregulă constatată;
- Ai obligația să respecți programul de lucru;
- Îndeplinești orice altă sarcină care îți este solicitată de către șeful de fermă, în legătură cu activitățile din fermă;
- Îndeplinirea atribuţiilor, sarcinilor şi lucrărilor stabilite prin prezentul capitol se va face cu respectarea normelor legale şi a instrucţiunilor proprii de securitate şi sănătate în muncă, precum şi cele privind apărarea împotriva incendiilor.