Nu o subția foarte rău!
Măiestria pregătirii acestei rețete stă chiar în început, atunci când manevrezi carnea de porc. Feliază 500 g pulpă fragedă de porc. Esențial este să tai feliile pentru șnițel perpendicular cu fibrele care se văd la suprafață. Feliile de 2 cm sunt potrivite, mai ales pentru că se vor subția după ce vor fi bătute.
Bate carnea până când feliile au o grosime de 3-5 mm. Condimentează fiecare felie cu sare și piper. Vei avea nevoie, în total, de aproximativ 1 linguriță de sare și ¾ linguriță de piper.
Dacă ai alături 3 boluri de aceleași dimensiuni, atunci poți începe etapa pregătirii pentru crustă. Pune în ele astfel:
Alege o tigaie cu un diametru mai mare (26-30 cm) și pune la încins 500 ml de ulei pentru prăjit, astfel încât să rezulte un strat de cel puțin 2 degete. În acest timp, trece fiecare felie de carne prin făină, apoi prin ouăle bătute, apoi prin amestecul de pesmet cu verdețuri. Pregătește 3 – 4 șnițele în avans, astfel încât să le poți pune direct în tigaie.
Prăjește șnițelele câte 4 minute pe fiecare parte, la foc mediu spre mic. Chiar dacă le gătești în baie de ulei, poți observa rapid că partea de jos va fi întotdeauna mai crocantă decât cea de deasupra. La final, scoate șnițelele într-un castron tapetat cu șervețele pentru a absorbi excesul de ulei.
Șnițelul de porc pane este un preparat de proveniență austriacă; de acolo vine și numele de „șnițel vienez”, sub care acesta este recunoscut în meniurile restaurantelor. Rezultatul experimentelor unui restaurant din Viena, șnițelul s-a extins având la bază o rețetă ce folosea carne de vită.
În România, rețeta șnițelului de porc pane este cunoscută de câteva generații. În meniul unor restaurante se află șnițelul vienez, un preparat cu o felie de carne și crustă subțiri, în care recunoști o cantitate mai mare de pesmet. Pe mesele românilor, șnițelul pane are loc de cinste și este întotdeauna „devorat” de către întreaga familie.