Porcul se află printre primele animale domesticite de către om în urmă cu circa 9000 de ani. Această domesticire a dus, în Europa și Orientul Îndepărtat, la o dezvoltare a culturii gastronomice a cărnii de porc.
Există peste 350 de rase de porci, iar o parte dintre ele sunt cunoscute doar pe plan local, deoarece exemplarele s-au adaptat unor condiții de creștere dificile, unice. Rasele locale reprezintă și una dintre grupele principale de tipuri de porc. Pe lângă acestea, în listă se numără și rase de carne, rase de reproducție și mixte. Fiecare dintre grupele de rase are particularități preferate în anumite zone sau de anumiți fermieri.
Rasele de porc de carne și reproducere sunt potrivite fermierilor care doresc să dezvolte o afacere de creștere de suine. Care sunt cele mai cunoscute dintre acestea în țara noastră?
Duroc este cea de-a doua cea mai comună rasă din America de Nord. De acolo, exemplarele au „plecat” înspre mai multe colțuri ale Europei, mulțumită popularității pe care a căpătat-o carnea sa roșie.
Porcul din rasa Duroc are urechile lăsate, crește și ia în greutate rapid. Are pielea închisă la culoare, la fel ca și părul.
Rasa belgiană Petrain a apărut în urma încrucișării exemplarelor din rasele Berkshire și Tamwork cu alte exemplare din rase franțuzești. După 1950, rasa a început să fie exportată și folosită în mai multe tipuri de ferme.
Porcii au picioarele scurte și un trup musculos. Capul este mic, iar gâtul este scurt. Pielea este albă cu pete negre.
Marele Alb a apărut în Anglia, iar fermierii internaționali au apreciat și achiziționat exemplare din rasă rapid.
Acesta are piele albă, fără pete, cu urechi ridicate și aspect robust. Exemplarele au temperament calm.
Hampshire provine din SUA și este celebră pentru că un vier din această rasă poate ajunge la 90 kg în 180 zile.
Piele neagră, cu o bandă rozalie la mijlocul trunchiului. Exemplarele au urechi mici, ridicate și râtul mic și drept.
Fermierii din România aleg să se specializeze în anumite rase pentru a se asigura că pot îngriji purceii individual, dar și la nivel de colectiv. Pe lângă aceste rase, se mai poate găsi și binecunoscutul porc de Mangalița.
Business-urile de creștere de porci sunt productive, deoarece îmbină îngrijirea animalelor cu calitatea și grija față de produsele finale. Este posibil ca o parte dintre aceste rase să se afle și în fermele private, acolo unde Marele Alb are întâietate.