Cum se hrănesc vitele în fermă

Cum se hrănesc vitele în fermă

Se știe deja că vitele au un stomac format din patru compartimente – burduf, ciur, foios și cheag, fiecare cu funcțiile sale. De la depozitarea ierbii în burduf și până la cheagul în care se produce sucul digestiv, compartimentele stomacului au sarcini bine definite în sistemul digestiv. 

Vitele sunt crescute din mai multe motive: 

  • ca animale de tracțiune, în mediul privat,
  • pentru carne sau lapte, în industria agroalimentară,
  • pentru piele, în industria textilă,
  • pentru reproducere, în ferme.

Hrănirea vitelor este importantă deoarece trebuie să susțină un proces de digestie complet. Iată cum decurge acest proces în funcție de vârsta vitelor.

Cum se hrănesc vitele în fermă

De la naștere la înțărcare: Hrana cu lapte

În perioada alăptării, vițelul se hrănește cu colostru și apoi cu lapte de la mamă. Colostrul este substanța care, în prima săptămână de viață, conține proteine și grăsime în cantități mari, precum și săruri minerale și vitamine. Vitamina A este prezentă din belșug în colostru. 

Se poate spune că în această perioadă, organismul vițelului adună anticorpii care îl apără împotriva microbilor. Prima alăptare vine la maxim 60 de minute de la naștere și continuă de 5 – 6 ori pe zi.

Pentru ca vaca să poată alăpta, ugerul trebuie spălat, iar primele jeturi de lapte sunt ferite de vițel. Alăptarea se face sub forma:

  • tradițională: în mod direct, de la mamă, până la 150 zile;
  • modernă: se folosesc înlocuitori de lapte până la 75 zile. 
Cum se hrănesc vitele în fermă

Hrănirea vacilor de lapte

Hrănirea vacilor este personalizată în funcție de scopul pentru care sunt crescute în fermă, producția de lapte estimată sau dorită, dar și greutatea fiecărui exemplar. 

La vacile de lapte se face un calcul bazat pe stadiul lactației (în prima săptămână va pierde în greutate) și gramajul de calciu și nutrienți. 

Vara, vacile pot primi nutrețuri verzi aduse în grajd sau direct de pe pășune. 

În timpul iernii, porția zilnică a vacilor ar trebui să conțină până la 50% nutrețuri suculente, 30% fân și 20% furaje concentrate. Alimentul cel mai recomandat este fânul (de lucernă, de trifoi, de borceag). În cazul producției mici de lapte, fermierii pot administra și coceni de porumb sau paie. Nutrețurile suculente sunt porumbul siloz, sfecla de zahăr, sfecla furajeră, cartofii și borhotul de bere. 

Hrănirea vacilor pentru îngrășare

De cele mai multe ori, fermierii aleg să încheie ciclul productiv al unei vaci după 5 – 6 viței fătați, să le treacă printr-un proces de recondiționare de 3-4 luni și apoi să se concentreze pe îngrășarea lor. Aceste exemplare sunt hrănite cu 70% nutrețuri și 30% concentrate.

Pentru taurii tineri, regimul de alimentație este diferit: 

  • intensiv: pe bază de orz (sacrificare la 300 kg), în ritm continuu dat de potențialul genetic (se dau silozuri cu o concentrație de până la 50-60% și sacrificare la 550 – 600 kg) sau pentru carne albă, în cazul masculilor – unde hrana constă în lapte și înlocuitori de lapte.
  • semi-intensiv: eficient pentru vacile din rase de carne și tăurași castrați, se bazează pe nutrețuri de volum (pășunat vara). Exemplarele se sacrifică la 20 – 30 luni, respectiv la o greutate de aproximativ 600 kg.
Cum se hrănesc vitele în fermă

Informații nutriționale pentru hrana vitelor

În general, vitele au nevoie de proteină, energie, apă, grăsimi, vitamine și minerale. Bineînțeles, acestea diferă în funcție de anotimp, vârsta vacii și scopul pentru care este crescută. Fermierii privați aleg să utilizeze lucerna sau trifoiul pentru creștere și menținere a greutății. 

Vitele crescute pentru carne au, ocazional, nevoie de vitamina A, pentru a evita deficiența. Vitele își procură vitamina D din expunerea la razele soarelui. 

Mineralele sunt necesare pentru susținerea sistemului osos și a dinților. Acestea pot proveni din hrana naturală sau suplimente. Suplimentele pot conține sare, cupru, fier, iod, seleniu, zinc, calciu și fosfor. 

O vacă are nevoie de 20 – 70 litri de apă pe zi, în funcție de vârstă, greutate sau climă. Cantitatea de apă crește pe parcursul verii și scade în timpul iernii. 

Hrănirea vitelor, un proces continuu

În fermele de dimensiuni medii și mari, acolo unde bugetul permite, tehnologia poate ajuta și ajusta procesul de hrănire. Mulțumită aparaturii specializate, se asigură o cantitate optimă și constantă de hrană pentru vite. 

Totuși, recomandăm prezența personalului specializat de veterinari în fermă, astfel încât fiecare exemplar să aibă parte de îngrijire individuală și monitorizare a hranei și comportamentului. Acestea sunt câteva reguli de bază despre hrănirea vitelor. Pentru aprofundarea domeniului, fermierii pot studia particularitățile raselor de vite.