București, 18 octombrie 2021
Grupul Carmistin, unul dintre principalii jucători de pe piața agribusiness din România, a semnat o facilitate de credit sindicalizată în valoare totală de 636 milioane de lei, prin modificarea și majorarea facilităților existente cu 209 milioane de lei, pentru a susține noua strategie investițională a grupului.
Finanțarea a fost coordonată de Banca Comercială Română SA (membră a Grupului Erste), în calitate de Aranjor Principal Mandatat, Bookrunner, Agent de Documentație, Garanții și Plăți, alături de CEC Bank, în calitate de Aranjor Principal Mandatat, și de alte bănci participante, OTP Bank, Intesa Sanpaolo Bank și Eximbank.
PCF Investment Banking a acționat în calitate de consultant financiar exclusiv al Grupului Carmistin în structurarea, negocierea și implementarea facilității de finanțare.
Bulboacă și Asociații SPARL au acționat în calitate de consultant juridic pentru sindicatul de bănci.
Creditul are utilizări complexe pentru finanțarea noilor proiecte de investiții ale companiilor din Grupul Carmistin, inclusiv co-finanțarea unor proiecte cu fonduri europene, precum și asigurarea capitalului de lucru. Printre proiectele care vor fi finanțate prin noua facilitate de credit se numără modernizarea fermelor de creștere a animalelor și dezvoltarea unora noi, modernizarea, creșterea și înființarea unor noi capacități de procesare a cărnii și creșterea capacității de producție a fabricii de nutrețuri combinate.
„Pentru noi, această finanțare vine să susțină direcția și viziunea Grupului Carmistin, respectiv ca până la sfârșitul anului 2025 să devenim cel mai mare producător integrat de proteină din România cu un sistem de valori bazat pe o producție echitabilă, sănătoasă și ecologică a alimentelor. Tehnologiile și produsele inovatoare au devenit esențiale în viziunea noastră de dezvoltare, motiv pentru care implementăm un program complex de investiții care să conducă la o creștere eficientă și sustenabilă a capacităților de producție pe care le operăm. Fără investiții majore, companiile românești nu își vor putea asigura competitivitatea față de concurența internațională și nu vor putea implementa politici sustenabile de dezvoltare”, afirmă Andrei Brumaru, Directorul Executiv al Grupului Carmistin.
„România are potențialul de a ajunge un jucător major în sectorul agribusiness regional și global, iar Grupul Carmistin este una dintre companiile locale ce a înțeles rolul determinant al investițiilor în infrastructură și tehnologie. Este un exemplu de bună practică, care, preluat de către cât mai multe companii din industrie, poate consolida poziția României ca producător și exportator de produse agricole, dar și o mai bună recunoaștere a etichetei cu produs în România”, a declarat Ana-Maria Samuilă, Head of Agribusiness & Food BCR.
„Sectorul agribusiness a continuat să contribuie în mod semnificativ la PIB-ul României în ultimii ani, chiar și în contextul pandemic, și considerăm că există un potențial extraordinar de creștere. De altfel, creditele sindicalizate sunt un instrument alternativ de finanțare pentru dezvoltarea companiilor din acest sector, uitându-ne la evoluția internațională, la inovațiile care aduc valoare adaugată mare și tendințele din zona de agritech. Un plan de afaceri solid, susținut printr-o finanțare sindicalizată, facilitează o mai bună integrare a companiilor în lanțul de aprovizionare global”, a declarat Grația Popescu, Senior Banker Loan Syndication BCR.
„Finanțarea obținută de către Carmistin reprezintă un semnal foarte bun nu doar pentru sectorul agricol, ci pentru întreg mediul de business din Romania, fiind o finanțare relevantă acordată unui grup de companii cu acționariat local. Dinamismul și agilitatea Carmistin sunt reflectate perfect într-o facilitate sindicalizată custom-made, ce acoperă toate nevoile grupului, de la capital de lucru, până la structuri complexe de finanțare a proiectelor de investiții ce beneficiază de ajutor de stat sau de fonduri europene”, a declarat Mihai Murgu, Partener PCF Investment Banking.
Carmistin International
Înființat în anul 2000 de familia Paraschiv, Grupul Carmistin este unul dintre cei mai mari jucători de pe piața agribusiness și de procesare a cărnii din România. Totodată, este unul dintre puținele holdinguri agricole care integrează în proporție de 90% lanțul de producție agrozootehnic, începând de la cultivarea cerealelor, producția de furaj, creșterea animalelor (pui, porc, vită) până la abatorizare, procesare și distribuție de produse și preparate din carne (inclusiv în rețeaua proprie de retail).
Grupul Carmistin cuprinde peste 20 de companii grupate în patru divizii de producție: pui, porc, vită și agricultură.
Sindicatul de bănci
Despre Banca Comercială Română (BCR)
BCR este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operațiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi piețe de capital), precum şi societățile de profil de pe piața leasingului, pensiilor private și a băncilor de locuințe.
Banca Comercială Română oferă o gamă completă de produse și servicii financiare, printr-o rețea de 17 centre de afaceri și 16 birouri mobile dedicate companiilor și 371 de unități retail situate în majoritatea orașelor din țară cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca numărul 1 în România pe piața tranzacțiilor bancare, clienții BCR dispunând de cea mai mare rețea națională de ATM-uri și mașini multifuncționale – 1.830 de echipamente, aproximativ 12.700 POS-uri și servicii bancare complete prin Internet banking, Mobile banking, Phone-banking și E-commerce.
Despre CEC Bank
CEC Bank este instituția financiară cu cea mai lungă tradiție în România. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă rețea națională, cu peste 1.000 de sucursale și unități teritoriale și active de peste 44,4 miliarde lei, la sfârșitul primului semestru din 2021. CEC Bank este o bancă universală de top pe piața românească și oferă o gamă completă de produse și servicii persoanelor fizice, IMM-urilor și corporațiilor mari, prin multiple canale de distribuție: unități bancare, rețele de ATM, internet banking (CEConline), mobile banking și magazinul virtual CEC_IN – unde pot fi accesate produse și servicii bancare 100% online.
Despre Eximbank
EximBank este o instituție specializată ce se implică activ în susținerea și promovarea mediului de afaceri românesc. Instrumentele sale financiare sunt dedicate exclusiv segmentului corporate și pot fi accesate în condiții avantajoase de orice tip de societate comercială, fie că este IMM sau companie mare, derulează tranzacții internaționale, ori se adresează pieței interne. Companiile au la dispoziție și un portofoliu competitiv de produse de trezorerie, cash management, trade finance și factoring, ce întregesc oferta de finanțare și garantare. Totodată, pentru că acționează ca agent al statului pe piața de garanții și asigurări, EximBank este unul dintre canalele prin care fondurile publice, puse la dispoziție de statul român, se infuzează în economie. Pentru detalii: www.eximbank.ro.
Despre OTP Bank România
OTP Bank România este un furnizor integrat şi autofinanțat de servicii financiare. Cu o abordare definită prin responsabilitate, angajament şi profesionalism, OTP Bank România înțelege nevoile clienților şi contextul actual al pieţei şi este un partener de încredere în furnizarea de servicii financiare. OTP Bank România este subsidiară a OTP Group, care are peste 70 de ani de activitate în sectorul financiar din Europa Centrală și de Est, în timp ce subsidiara din România a acumulat 16 ani de prezență de piața locală.
Promovând inovația, creșterea stabilă și servicii financiare integrate, OTP Group a devenit un jucător dominant pe piața Europei Centrale și de Est și este considerat un grup bancar important chiar și la scară europeană. Comunitatea de aproximativ 40 de mii de angajați deservește zilnic aproape 16,3 milioane de clienți din 11 țări.
Despre Intesa Sanpaolo Bank
Intesa Sanpaolo Bank este subsidiara din Romania a Grupului Intesa Sanpaolo, prima bancă din Italia și una dintre cele mai solide și mai profitabile bănci din Europa ce oferă servicii bancare comerciale, de investiții corporate, gestionarea activelor și servicii de asigurări.
Grupul Intesa Sanpaolo are aproximativ 14,7 milioane de clienți în Italia, care sunt deserviți atât prin canale digitale, cât și prin canale tradiționale. Băncile subsidiare internaționale ale Grupului au 7,1 milioane de clienți, cuprinzând bănci care operează în sectorul bancar comercial în 12 țări din Europa Centrală de Est, din Orientul Mijlociu și din Africa de Nord și o rețea internațională de specialiști în sprijinul clienților corporate din 26 de țări. Intesa Sanpaolo este considerată una dintre cele mai durabile bănci din lume.
Despre PCF Investment Banking (cunoscut anterior drept Professional Capital Finance)
PCF Investment Banking este lider pe piața locală de consultanță financiară cu un focus puternic pe servicii de corporate finance, tranzacții sindicalizate, M&A și private equity investments.
Cu peste 15 ani de experiență oferită de consultanți și un volum de tranzacții de peste 1,5 miliarde de euro, PCF InvestmentBanking este unul dintre cei mai mari jucători de pe piața locală de profil, cu expertiză pe zona industrială, agricultură și infrastructură și cu un portofoliu de clienți ce include atât companii cu capital românesc, cât și companii cu capital extern.
Despre Bulboacă și Asociații
Bulboacă și Asociații este o firmă de avocatură din România specializată în dreptul afacerilor, care oferă servicii juridice de înaltă calitate la standarde internaţionale corporaţiilor, instituţiilor financiare, antreprenorilor, fondurilor de investiţii. Înfiinţată la începutul anului 2007, Bulboacă și Asociaţii are unul dintre cele mai puternice branduri locale de profil, fiind cunoscută în special pentru consultanță juridică în domeniul financiar-bancar și pentru focus pe antreprenori.
București, 26 august 2024 Carmistin angajează 600 de oameni pentru inaugurarea celei mai mari […]